Vi ska till Uppsala…

10-3 i den sista semifinalmatchen. Seriens yngsta lag gick ut, spelade fantastisk bandy och skickade Hammarby på semester. Vilken otroligt skön känsla det är när man bärgat en finalplats. Man startar ihop i slutet av april och träffas i princip varje dag under säsongen, undantaget semestermånaden juli då många passar på att åka bort. Att sedan få ett kvitto på all tid och allt slit man lagt ner är fantastiskt. Att få spela final i Uppsala är nämligen ett kvitto på att man gjort något väldigt bra.

Semifinalserien mot Bajen var en drabbning mellan seriesegrarna SAIK & grundfavoriten. När jag säger grundfavoriten så syftar jag på tipsen innan säsongen startade. Hammarby fick klart flest röster medan vi låg där bakom och högg. De har dock inte levt upp till förväntningarna och kom att få en jobbig semifinalserie. Den första drabbningen lagen emellan på härliga Zinkensdamm på lördagen var en match som kunde ha slutat hur som helst. Vi inledde grymt bra och skulle nog haft en ledning med ett antal bollar. Men målen uteblev och Bajen tilläts ta över och kom in i paus med en 4-2 ledning. I början på andra halvlek tog vi kommandot igen och gjorde så länge det var spelbar is tre raka mål till ledning. Sedan öppnade sig himlen och regnet gjorde isen ospelbar. Under de sista 20 minuterna av ordinarie matchtid och under hela förlängningen var det enbart målvaktsutkast och lyror som gällde. Det som avgjorde till vår fördel den dagen var att vi hade en glödhet Edlund som på nåt vänster lyckades få in en boll i nät, 14 minuter in i sudden death.

Den andra matchen blev en sömnig tillställning där jag tycker att vi gör tillräckligt, men inte mer. Vi spelar inte bra men vinner relativt kontrollerat ändå och det är en styrka. Hur gärna vi än vill bjuda vår publik på bra bandy så är det ändå så att i slutspelet är vinsten det viktigaste! Efter denna match hade vi skaffat oss ett utmärkt läge att få erövra finalplatsen hemma på en fredag. Fredagsmatcher brukar vara trevliga och lite mer stämningsfulla tillställningar av olika anledningar. Matchen i fredags var en sådan match. Det är så otroligt mycket roligare att åka ut på en match då arenan är välfylld. Det triggar oss spelare att ta den där extra åkningen, ha den där koncentrationen som krävs, allt det där som gör oss till ett ännu bättre bandylag. Kanske var det antalet åskådare i arenan som fick oss att spela så bra i den tredje semifinalen. För bra spelade vi verkligen. Stisse på Gefle Dagblad liknar oss vid Barcelona och visst kan det väl finnas vissa likheter om man nu verkligen vill hitta dem. Vi är precis som Barcelona ett väldigt starkt hemmalag och när vi spelar som bäst så styr vi matcherna genom att äga boll på motståndarnas planhalva. Att besegra Hammarby med 10-3 i en match som gäller så mycket är starkt. Efter en sådan seger är man otroligt glad och lättad, det var inte särskilt svårt att hålla humöret uppe under helgen.

Finalveckan är i min mening en lång väntan, en väntan på något större, en väntan på en bandyfest i dubbel bemärkelse. Alla säger att man ska passa på och njuta men det är faktiskt inte så lätt. Man blir ständigt påmind om helgen och varje gång pirrar det till lite i magen. Det spelar ingen roll att jag var där förra året och tog guld, jag kommer ändå att vara lite nervös på söndag. Känslan är ändå den att man har fördel av att ha spelat en final tidigare och dessutom vunnit. I år vet man vad det handlar om och kan förhoppningsvis njuta ännu mer av upplevelsen. Jag hoppas innerligt att jag kommer att få uppleva samma känsla som jag gjorde förra året när matchen var slut, känslan då går inte att beskriva.

Att Villa/Lidköping kommer vinna läktarmatchen på söndag är det ingen tvivel om, folk kommer vallfärda från staden som hungrar efter ett guld. Det ryktas om 10-15 000 Lidköpingsbor på Studenternas vilket är fantastiskt om det är sant, vilken stämning det kommer bli. Sen att de inte får jubla när slutsignalen går och sjunga sm-guldramsor är en annan femma. Jag har en sån där skön känsla i kroppen om att vi kommer vinna på söndag. Därför hoppas jag att så många som möjligt från Sandviken tar chansen och kommer ner och stöttar oss. Precis som jag beskriver ovan så är det oerhört inspirerande för oss att höra er från läktaren och ni kan vara tungan på vågen i en SM-final. Kolla in klippet här under och skaffa dig lite bra vibbar inför helgen:

 

På söndag har vi chans att ta hem klubbens första SM-tecken i vita tröjor. Vi kommer nämligen att stoltsera i bortastället då Villa är en äldre förening och spelar i blått. Men inte gör det oss någonting, den svarta sopsäcken ska uppstå ändå och vi kan prestera lika bra i vitt. Så fort vi slog ut stockholmslaget Hammarby i semin var Aftonbladet där och skrev om föreningens ekonomi. SAIK har spelat 18 semifinaler i rad och det har blivit många finaler. Villa är där för första gången på 29 år. Folk skriver på forum på internet att de inte gillar SAIK av olika anledningar. Det jag vill komma till är vi inte är så populära ute i Bandysverige. Det var som några av oss sa på träningen igår: ”- om det bor 9 miljoner i Sverige så håller minst 8 900 000 på Villa på söndag”. Man får en känsla av att det är ”vi mot resten av Sverige” och det är en rätt skön känsla. Vi ska gå ut och vinna på söndag, riktigt njuta och knäppa alla på näsan en gång till.

Imorgon lördag kl. 12 avgår bussen från Jernvallen mot Uppsala. Vi ska under lördagen installera oss i stugbyn vi bor i, se damfinalen, träna på Studenternas samt hinna med en del snack om finalen. Det ska bli skönt att komma ner en dag innan och känna lite på atmosfären som är. Förmodligen var det här det näst sista inlägget för den här säsongen, oavsett hur det går på söndag så kommer jag skriva något i efterhand. Kvalitén på inlägget får vara som det är, det är mycket tankar som snurrar i huvudet de här dagarna.

Får vi uppleva det här igen?

”Det bästa med framtiden är att den bara kommer till oss en dag i taget”                               – Abraham Lincoln

Se till att ta dig till Uppsala på söndag!

Bandyhälsningar

/ 23an

Annonser

6 tankar om “Vi ska till Uppsala…

 1. Resten av bandysverige kan få tycka som de vill, men vi som gillar er älskar er desto mer istället! 🙂

  Förresten jag trodde att Villa grundades 1934…

  • Stämmer bra. Men enligt bandyförbundet så grundades Sandvikens AI/ BK senare (på 80-90 talet har jag för mig) och då spelar det tydligen ingen roll att vi fyllde 111 år samma dag vi skickade iväg Hammarby på sommarsemester…

   • Min uppfattning när jag tittar på diverse sidor (elitrapport.se och bandyfinalen.se bland annat) är att SAIK ändå har hemmamatch. Men det kan såklart stå fel där.

    Men då menar du, Eagle eye, alltså att man går efter när SAIK blev en alliansklubb 1988? För det var väl inget annat som hände under den tiden? Så om man skulle återuppta brottningen eller boxningen så kommer man alltså ta det årtalet istället? Det låter ju helt befängt! Jag hade förstått om man gått efter när man bytte namn från IF Stjärnan till Sandvikens AIK 1906 eller när själva bandysektionen startade 1922… Helt makalöst!

 2. Som sagt Tompa, vi mot resten av Sverige!
  En rätt skön känsla faktiskt, och som Ted skrev i någon tidigare blogg, Draken lyfter i motvind…
  Nu drar vi mot Studenternas!

 3. Rolig läsning som vanligt Ted.
  Att vissa gnäller på ekonomin är inget att bry sig om, dom är så avundsjuka. Och vilken annan förening har sån bred verksamhet som saik? Inte många som har ett damlag tex. Nä skit i vad andra tycker för vi älskar er.
  Är så stolt över vårt unga lag. Har följt er i näst intill varenda match denna serie och kan bara häpnad se på erat otroligt fina spel. Bara att lyfta på hatten och buga. Stort grattis och en given plats för mig är uppsala på söndag. Se nu till att vinna / Tommy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s